Erbenova Kytice slaví 170. výročí

autor: | 24. června 2023 | Nepřehlédněte

Hrdinové Erbenových balad, ty mystické přízraky plny záhad, se u příležitosti 170. výročí vydání knihy Kytice sešli v Sušárně chmele v Dubé na akci Noc s Erbenem. Žáci ze Základní školy Dubá a Okna předvedli klasické pojetí balad Vodník a Svatební košile. Naši žáci zahráli autorské divadlo Partička z kasína od Hrobníka, v níž se na jedné scéně setkávají Vodník s Polednicí. A protože se jednalo o humorně laděný příběh, obě postavy zrušily své tragické scény a děj za tónů kytary dovedly k happy endu. Kromě Dubé naše školní Divadélko zahrálo svou hru ještě v tělocvičně pro žáky 1. stupně a na kravařském koupališti pro veřejnost. Velké poděkování patří HZS Kravaře, jmenovitě panu Šimonkovi, za zajištění dopravy dětí a kulis.

Na závěr si dovolujeme citovat dva z ohlasů akce Noc s Erbenem:

„Krásná a velmi originální vystoupení tří základních škol dnes měla premiéru v unikátních prostorách Sušárny chmele. Velké poděkování patří ZŠ Dubá, ZŠ Okna a ZŠ Kravaře. Kdo dorazil, rozhodně neprohloupil a odnesl si nevšední zážitek. Moc držím palce další spolupráci a těším se na další ročník noci s K. J. Erbenem. Proběhlo všechno, mrazení, smích i překvapení, velký potlesk všem vystupujícím žákům a poděkování učitelům“. (Irena Žalovičová)

„Je naprosto úžasné, když děti ze ZŠ dokážou v dnešní době toto – potlesk a poklona – vyrazili mi dech, super projekt…“ (Píďa Hept)

Za Divadélko Hana Tesárková, Iva Pešková, Roman Mazůrek

Související obrázky: