HROZBY DIGITÁLNÍHO SVĚTA

autor: | 24. června 2024 | Nepřehlédněte

Mobilní telefony, počítače, sociální sítě … digitální svět. Žijeme v něm ať chceme nebo ne, děti i dospělí. Výhodou je, že si můžeme řídit osobní bankovnictví z mobilu, komunikovat se státní zprávou bez dlouhého stání ve frontě na úřadě, zprávy si přečteme aktuálně a zadarmo, běžně využíváme umělou inteligenci, kontrolujeme výsledky vzdělávání dětí, nakupujeme naprosto běžně a rychle, dokonce jsou zaměstnání, které můžeme vykonávat z pohodlí domova online. Děti i dospělí komunikují online, sdílí své zážitky, obchodují, jsou v kontaktu.

Ale zároveň je potřeba být hodně na pozoru, nebezpečí kybersvěta je obrovské! Ve škole hrozí kyberšikana, běžné jsou finanční podvody, ve světě zpráv na nás útočí trollové a dezinformace. Pokud se chcete dozvědět více o pojmech jako je umělá inteligence, boomer, troll, hoax, kybergrooming, kyberstalking, netolismus, phishing, sexting a dalších, neváhejte, vzdělávejte se! Děti i dospělí!

Pomoci vám může například projekt E – BEZPEČÍ nebo třeba krásná online hra NETKNIGHTS.

U nás ve škole je bezpečí v digi-světě velké a dlouhodobé téma, věnovat se mu budeme určitě i příští rok. Zdeněk Šmída, ředitel ZŠ

Související obrázky: