V pondělí 28. dubna se vydal celý druhý stupeň do jednoho z nejstarších cukrovarů v Evropě do Dobrovice u Mladé Boleslavi. Zde jsme byli rozděleni do dvou skupin. Šesťáci a sedmáci měli program zaměřený na historii cukrovaru a městečka Dobrovice a osmáci a deváťáci hltali informace o výrobě cukru a lihu, pracovali s interaktivní tabulí, vyplňovali pracovní listy a prohlíželi si historické a současné stroje, které se používají při pěstování a zpracování řepy. Matěje z devítky udivilo, že se řepa musí nakrájet na co nejtenčí plátky, aby měla co největší plochu při louhování, Honza netušil, že se z řepy vyrábí palivo do aut ethanol E85 a Martin Mikoška se dozvěděl, že cukr vyrobený v Dobrovici kupuje Coca cola a firma Nestlé na výrobu cukrovinek. Kája nevěděl, že methanol a ethanol mají různou teplotu varu, Romča zjistila, že veškerý cukr zde vyrobený se balí teprve až v cukrovaru v Mělníku, který slouží už jen jako balírna cukru. Pro Dominika byla novou informací skutečnost, že po sklizni nechají zemědělci řepu ještě ležet tři dny na poli. Martin Tesárek obdivoval rozměry cisterny, kam se vejde 300 000 tun cukru. Zkrátka nových informací bylo až nad hlavu, na kterou nám naštěstí po celou dobu svítilo sluníčko. Jen co jsme nastoupili do autobusu na cestu zpět, spustil se pěkný liják. Někteří jedinci byli výkladem tak zmoženi, že už v Mladé Boleslavi spali. Domů jsme ale přijeli již za sucha s pocitem zajímavě stráveného dne.
Deváťáci