Mongolskou sobotu si užil každý, kdo 16. listopadu zavítal do školy v Kravařích. Akce se uskutečnila v rámci projektu Na barvě nezáleží. Pozvání do Kravař přijala skupina mongolských studentů češtiny z nedalekého Úštěku. Čerství držitelé certifikátu o absolvování kurzu českého jazyka, pořádaného Poradnou pro integraci cizinců v Ústí nad Labem, si tak mohli důkladně prověřit jazykové znalosti získané v kurzu. Zvídavých dotazů od českých žáčků bylo hodně. A nejen to. Ožila také tělocvična, kde se sportovalo i soutěžilo. Po tělesné námaze pořádně vytrávilo. Vydatné posilnění v podobě mongolských specialit už ale čekalo ve školní kuchyňce. Naši hosté pro nás připravili húšur a búz aneb taštičky nadívané mletým masem na dva způsoby, s jejichž vařením pomáhali i Kravařští. Všem moc chutnalo, děti dokonce prosily mongolské kamarády o recepty těchto tradičních mongolských pokrmů. Na závěr vydařené akce jsme si společně zazpívali hymnu školy, vyměnili si kontakty a domluvili se, že naše setkání rozhodně nebylo poslední.
Z mongolské kuchyně:
Húšúr
Potřebujete:
Na těsto:
Polohrubá mouka (700 g), špetka, soli, vlažná voda (cca 250 ml) – všechny suroviny smícháme, až vznikne nelepivé těsto – necháme přikryté chvíli odpočinout
Na náplň:
Mleté maso (cca 500 g) – vepřové nebo hovězí, popř. směs hovězího a vepřového, cibule (2-3, velmi drobně nakrájená), sůl, koření – červená paprika, pepř – vše důkladně smícháme
Na smažení: olej
1. Suroviny na těsto důkladně smícháme.
2. Vytvoříme bochánek
3. Necháme odpočinout.
4. Tvoříme malé bochánky, které rozválíme.
5. Nakonec vyrobíme taštičky, které naplníme mletým masem a uzavřeme. Smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.
6. Dobrou chuť.