Kravařskou školou zavoněl ‚hušúr‘

Mongolskou sobotu si užil každý, kdo 16. listopadu zavítal do školy v Kravařích. Akce se uskutečnila v rámci projektu Na barvě nezáleží. Pozvání do Kravař přijala skupina mongolských studentů češtiny z nedalekého Úštěku. Čerství držitelé certifikátu o absolvování kurzu českého jazyka, pořádaného Poradnou pro integraci cizinců v Ústí nad Labem, si tak mohli důkladně prověřit jazykové znalosti získané v kurzu. Zvídavých dotazů od českých žáčků bylo hodně. A nejen to. Ožila také tělocvična, kde se sportovalo i soutěžilo. Po tělesné námaze pořádně vytrávilo. Vydatné posilnění v podobě mongolských specialit už ale čekalo ve školní kuchyňce. Naši hosté pro nás připravili húšur a búz aneb taštičky nadívané mletým masem na dva způsoby, s jejichž vařením pomáhali i Kravařští. Všem moc chutnalo, děti dokonce prosily mongolské kamarády o recepty těchto tradičních mongolských pokrmů. Na závěr vydařené akce jsme si společně zazpívali hymnu školy, vyměnili si kontakty a domluvili se, že naše setkání rozhodně nebylo poslední.

Z mongolské kuchyně:

Húšúr

Potřebujete:
Na těsto:
Polohrubá mouka (700 g), špetka, soli, vlažná voda (cca 250 ml) – všechny suroviny smícháme, až vznikne nelepivé těsto – necháme přikryté chvíli odpočinout
Na náplň:
Mleté maso (cca 500 g) – vepřové nebo hovězí, popř. směs hovězího a vepřového, cibule (2-3, velmi drobně nakrájená), sůl, koření – červená paprika, pepř – vše důkladně smícháme
Na smažení: olej

1. Suroviny na těsto důkladně smícháme.

Smícháme suroviny.

Smícháme suroviny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Vytvoříme bochánek

Vytvoříme bochánek.

Vytvoříme bochánek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Necháme odpočinout.

Necháme odpočinout.

Necháme odpočinout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Tvoříme malé bochánky, které rozválíme.

Vyválíme bochánky.

Vyválíme bochánky.

 

 

 

 

 

 

 

5. Nakonec vyrobíme taštičky, které naplníme mletým masem a uzavřeme. Smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

 

Smažíme na oleji.

Smažíme na oleji.

 

 

 

 

 

 

 

6. Dobrou chuť.

Dobrou chuť :-)

Dobrou chuť 🙂